Zijn medicijnen gedekt door de zorgverzekering?

artsOm genezing van een medische aandoening te bewerkstelligen worden in de meeste gevallen medicijnen voorgeschreven door een dokter. Het is wonderlijk wat in de geneeskunde tegenwoordig allemaal bereikt kan worden met het nemen van enkele medicijnen. Ons begrip van het menselijk lichaam is zoveel beter geworden dat we alles wat we nodig hebben voor genezing kunnen beïnvloeden.

Als medicijnen zo vaak de sleutel zijn om gezondheidsklachten te verhelpen, dan wil je uiteraard graag weten of medicijnen ook gedekt zijn door de zorgverzekering. Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van welke soort medicijnen je nodig hebt en wat voor soort zorgverzekering je hebt afgesloten. Soms kun je een acupunctuur Rotterdam ook deels vergoed krijgen van je verzekeraar.

Binnen of buiten pakket en eigen risico

De zorgverzekeringen in Nederland hebben zoveel patiënten in hun bestand dat zij zo’n beetje alle ziektes al een keer voorbij hebben zien komen. Hierdoor hebben de organisaties ook zeer uitgebreide documentatie vast kunnen leggen welke soort medicijnen allemaal in het zorgpakket zijn opgenomen.

Het zou zomaar kunnen dat een bepaalde soort pil wel in het pakket zit en volledig of gedeeltelijk wordt vergoed en dat andere pillen die ongeveer hetzelfde kunnen bereiken buiten het pakket vallen. Deze moet je dan zelf betalen of je kiest voor de alternatieven die de zorgverzekering wel bereid is te vergoeden. Dan heb je nog te maken met het eigen risico op je verzekeringspakket. Het kan zijn dat je eerst dit bedrag moet voldoen voordat de verzekering medicijnen volledig dekt. Alternatieve behandelingen zoals bijvoorbeeld die van vrij van pijn zijn soms ook gedekt in uitgebreide polissen.

Voor de zorgverzekering experimentele medicijnen

Vooral onduidelijkheid is er op het gebied van medicijnen die door de zorgverzekering nog als experimenteel worden gezien. Het kan namelijk zijn dat je aan een ernstige aandoening leidt waar opeens een nieuw medicijn voor wordt uitgebracht. Omdat je veel ongemak ondervindt van je ziekte wil je dit maar al te graag proberen wanneer de dokter je hierover verteld.

Het nieuwe medicijn geeft een veel beter resultaat en je wilt daarom graag hierop overstappen. Het probleem is echter dat de zorgverzekering het nog als experimentele medicijnen ziet. Deze worden dan ook niet gedekt door je verzekeringspakket. Een probleem dat je moet aankaarten bij de zorgverzekering. Je behandelende arts kan hier vaak bij helpen.

 

stadje