Artrose en sporten

Wanneer je last hebt van artrose dan zal sporten een stuk moeilijker gaan. De gewrichten waarvan het kraakbeen beschadigd is, kan je namelijk niet meer goed bewegen. De beweging van het gewricht zal gepaard gaan met pijn. Toch zal een arts mensen die last hebben van artrose aanraden om wat meer te gaan sporten. Het bewegen zal namelijk voor een smering van de gewrichten zorgen. Een voordeel hiervan is dat het kraakbeen niet verder zal beschadigen en dat bewegingen steeds minder pijn doen. Meer hierover lees je op: https://www.vrijvanpijn.nl/artrose/

Meer bewegen bij gewrichtspijn

gewrichtspijnOp het moment dat we pijn ervaren in ons lichaam dan is een natuurlijke reactie om dit gedeelte zoveel mogelijk te ontzien. Mensen met artrose doen dit ook vaak. Zo zal iemand met artrose in de knie bijvoorbeeld proberen om de knie zo min mogelijk te bewegen.

Hoewel dit de ervaring van pijn op dat moment wel enigszins zal verlichten is dit toch niet aan te raden. Door bewegingen uit de weg te gaan zal de artrose namelijk verergeren met het gevolg dat je na verloop van tijd het gewricht helemaal niet meer kunt gebruiken. Als je last hebt van gewrichtspijn is het daarom slimmer om juist wat meer je bewegen. Let wel op dat je sporten kiest waarbij de gewrichten niet te zwaar belast worden.

Soorten sporten die je kunt doen

Simpelweg claimen dat je met artrose meer moet sporten is geen goed advies. Niet alle sporten zijn namelijk aan te raden als je last hebt van de aandoening. Het beste kan je soorten sporten doen waarbij er sprake is van zo min mogelijk belasting op de gewrichten. Zwemmen is een uitstekend voorbeeld van een sport die goed geschikt is voor mensen met artrose. In plaats van joggen kan je beter rustig wandelen of kiezen voor nordic walking met stokken om je te ondersteunen. Fietsen is ook een soort sport die we kunnen aanbevelen. Welke sporten voor jou het beste zijn is afhankelijk van welke gewrichten aangetast zijn door de artrose. Het is slim om bij het maken van een keuze een gesprek te hebben met de behandelende arts om advies te verkrijgen.

 

stadje